Ingrid Pinas studeerde Psychologie en Geneeskunde te Utrecht, en ook de opleiding tot gynaecoloog volgde zij in Utrecht, waarna ze in 1989 werd ingeschreven in het Medisch Specialisten Register. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en promoveerde in 1990 in Utrecht op onderzoek naar dreigende vroeggeboorte.

Ze is als gynaecoloog werkzaam in Zwolle, eerst in de maatschap Zwolse Vrouwenartsen, maar sinds 2006 als eigenaar/directeur van Zelfstandig Behandel Centrum FeM-poli, dat zich richt op ontwikkeling van integrale vrouwengezondheidszorg.

Onder het motto ‘continu leren en verbeteren’ heeft zij zich professioneel en wetenschappelijk verder ontwikkeld. Ze heeft vele presentaties op (inter)nationale congressen en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften op haar naam staan. Ook heeft ze heeft een bijdrage geleverd aan de opleiding van collega-artsen en studenten aan hogescholen en universiteiten, en daarnaast aantoonbaar gewerkt aan eigen internationale kwalificering:

  • 2012 Certified Fellow of the European Committee on Sexual Medicine (FECSM)
  • 2015 Eerste vrouwelijke voorzitter Dutch Menopause Society
  • 2017 NAMS Certified Menopause Practitioner (NCMP)
  • 2017 ESSM Nice Best Poster Award voor presentatie ‘Sexual functioning and menstrual pattern migraine: pilot study on effects of hormonal interventions during menopause transition’