OVER!academie is opgericht om te voorzien in de behoefte aan meer kennis van de overgang en mogelijkheden om gerelateerde problemen en gezondheidsrisico’s te hanteren. Innovatief Onderwijs, Research en Zorgprogramma’s worden ontwikkeld in samenwerking met een gynaecoloog en menopauze expert, Desiree van Cleef verpleegkundig overgangsconsulente, Asta van Cleef leergang-architect en Tanja van Oosten authentiek communicatie organisator en Rian van Bommel OVER!assistent.

Margriet Hijweege initiatiefnemer van de OVER!academie
Margriet zag 10 jaar gelden dat werk en overgang een combinatie vormen, die vrouwen opnieuw doet nadenken over hun gezondheid en vitaliteit. Zoekend naar verantwoorde informatie startte zij een initiatief om kennis en onderzoek met betrekking tot de overgang te bundelen, en vrouwen, werkgevers en professionals te informeren. De OVER!academie kan met haar wetenschappelijk onderzoek aan tonen dat de aandacht voor OVER!gangszorg echt het verschil kan maken voor bedrijven en organisaties en zeker voorwerkende vrouwen.

Margriet Hijweege initiatiefnemer van de OVER!academie
Zij startte de OVER!academie op basis van haar consultancy ervaring en voegde daar aan de deskundigheid toe van overgangsexperts zoals een gynaecoloog en overgangsverpleegkundige. Door hen hun kennis te laten delen met vrouwen en onderzoek te starten is de kwaliteit van onze programma’s geborgd. De OVER!academie heeft inmiddels duizenden vrouwen geïnformeerd over wat er gebeurd in hun lichaam tijdens de overgang. Ook hebben we organisaties op het spoor gezet van overgangszorg voor hun medewerksters in kader van goed werkgeverschap. Nascholing van professionals vindt meer en meer plaats voor huisartsen, bedrijfsartsen, apothekers, en arbodiensten om in hun praktijken de vragen van hun klanten van een kwaliteitsantwoord te voorzien.

Desiree van Kleef

Desiree van Cleef verpleegkundig overgangsconsulent
Ik ben Desiree van Cleef, verpleegkundig overgangsconsulent, arboverpleegkundige, wijkverpleegkundige, gewichtsconsulent en vooral vrouw. Toen bij mij de eerste tekenen van de overgang zich 8 jaar geleden aandiende wilde ik er meer van weten. Zoveel zelfs dat ik er een speciale opleiding voor heb gedaan. Met die kennis ben ik een praktijk gestart en heb ik inmiddels meer dan 1000 vrouwen mogen coachen, adviseren en informeren over de overgang. Want…Wat is het nou die overgang? Wat gebeurt er in je lichaam?

Naast het werken in de praktijk geef ik ook wekelijks presentaties over dit onderwerp en over de invloed van oa een gezonde leefstijl op deze levensfase. Mijn visie; Iedere vrouw moet weten wat het de overgang inhoud, neemt vervolgens haar eigen regie maar daarnaast verdiend iedere vrouw zorg, respect en begeleiding in deze, soms lastige, levensfase.

Asta van Cleef projectleider OVER!academie
Asta van Cleef is NOBTRA gecertificeerd trainer. Ze heeft met name ervaring opgedaan aan de facilitaire kant van diverse organisaties. Daarbij werkte ze nauw samen met HR-professionals. Haar drive is eraan bij te dragen dat professionals in een organisatie zo optimaal mogelijk tot hun recht kunnen komen. Met haar master Management-Cultuur en Verandering op zak is ze zich een aantal jaar geleden ook gaan richten op het beïnvloeden van de werkomgeving van professionals. Als organisatieontwikkelaar en projectleider voor OVER! academie

Tanja van Oosten

Tanja van Oosten, Authentiek communicatie organisator
Als senior marketing en communicatie adviseur in de zorg mocht ik met Margriet Hijweege werken aan het project OVER! Zelf zat ik ook in de doelgroep en ik merkte dat veel mensen om me heen niet op de hoogte waren of dat er nog een taboe heerst om erover te praten.

Toen ik de keuze maakte om als zelfstandig ondernemer verder te gaan, mocht ik me voegen bij dit geweldige team van inspirerende mensen. Samen willen we zoveel mogelijk mensen en werkgevers bereiken, informeren en trainen, zodat men weet wat ze zelf kunnen doen en waar er hulp is. Vanuit mijn expertise hou ik me bezig met magazines, glossy’s, certificaten, website, marketing en alles waarmee we onze kennis kunnen overdragen.

Alice Visser, menopauze consulent bij OVER!academie in Noorwegen

Ik woon en werk sinds 1994 in Noorwegen. Veel van mijn werkervaring heb ik opgedaan in diverse onderdelen van de zorg. Daar werd mij ook  duidelijk dat het thema ‘vrouwen gezondheidszorg’ aandacht vroeg. Anno 2023 is in Noorwegen, ‘werk en overgang’ nog geen onderwerp van gesprek binnen organisaties, NAV, bedrijfsgeneeskundige dienst en bij vrouwen zelf. Daarom vind ik het een kans om namens de OVERacademie hier in Noorwegen in dialoog te komen met professionals en individuele vrouwen.

Ik kan gebruik maken van wat er binnen de OVER!academie aan kennis en ervaring is en vertaal dat naar de Noorse situatie. De Noorse overheid heeft in 2023 een beleidsnotitie heeft geschreven, waarin juistmenopauze zorg en werk ook de aandacht moet gaan krijgen.

Rian van Bommel OVER!assistent bij OVER!academie
Rian is werkzaam bij OVER!academie als OVER!assistent. Ze is de spin in het web en zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Werken voor OVER!academie is voor haar meer dan een taak, omdat ze hiermee een bijdrage kan leveren aan vitaliteit en gezondheid van vrouwen. ….