Noteer in je agenda alvast de data voor de week van de overgang in 2023!

17 – 21 april          

Hoewel we veel hebben gedaan om menstruatie, zwangerschap, post-partum depressie en andere realiteiten van het vrouw zijn te normaliseren, blijft de menopauze een taboe. In onze vergrijzende wereld wordt de menopauze overwegend als negatief gezien en blijft ze gehuld in geheimzinnigheid. Als gevolg van deze stilte zijn veel te veel vrouwen onvoorbereid op deze levensfase. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheid, hun relaties, hun werk en hun algehele kwaliteit van het dagelijks leven.

De week van de overgang werd geinitieerd om de stilte en het stigma van de menopauze te doorbreken. Samen met toonaangevende menopauze consulenten en -specialisten, starten we een nationaal gesprek om  wwerk en overgang in ons land naar de voorgrond te verplaatsen.

Waarom het belang van de week van de overgang?

Er zijn meer dan 30 symptomen van de menopauze, die vaak beginnen bij vrouwen van 40 jaar en kunnen doorgaan tot het einde van hun leven. De symptomen hebben vaak invloed op het fysieke, mentale en emotionele welzijn van vrouwen. De overgang markeert het begin van een verandering in de hormonen die het risico op osteoporose, hartziekten en vele urogenitale problemen verhogen, die mettertijd erger worden als ze niet goed worden aangepakt. Er zijn preventieve maatregelen en veilige en effectieve behandelingen beschikbaar, maar vrouwen zijn zich over het algemeen niet bewust van deze mogelijkheden.  Dat komt omdat de steun voor de menopauzezorg via onze gezondheidszorg, onze werkplekken en de samenleving over het hoofd wordt gezien.

Wij vinden dat vrouwen in de bloei van hun leven niet door de menopauze overvallen mogen worden. Even belangrijk is dat hun symptomen niet worden gebagatelliseerd, genegeerd of onderbehandeld. Sommige mensen zeggen dat we niet over dit onderwerp moeten praten. Dit is een privé reis, het is natuurlijk, vrouwen moeten gewoon doorgaan. Sommigen zijn bang dat praten over werk en overgang vrouwen zwak maakt.

Als OVERacademie vinden we dat vrouwen het verdienen zich gezond te voelen. Wij vinden dat vrouwen het verdienen om op het hoogste niveau te presteren op hun werk. Wij vinden dat vrouwen het verdienen een bijdrage te leveren aan de maatschappij op een manier die voor hen zinvol is.

Vrouwen hebben de kennis nodig om de fysieke veranderingen die ze doormaken te begrijpen en de lange termijn gezondheidseffecten van de menopauze. Vrouwen moeten begrijpen welke opties ze hebben om hun menopauze op hun eigen manier te regelen. Onze gezondheidswerkers moeten beter worden opgeleid over de menopauze, zodat zij in vertrouwen om goed te beoordelen, zorg te verlenen en behandeling aan te bieden. Werkplekken moeten ook rekening houden met de menopauze.

Wij hopen dat  de week van de overgang inspireert het gesprek op gang te brengen dat leidt tot concrete actie om de ongelijkheid aan te pakken waarmee vrouwen in de bloei van hun leven worden geconfronteerd. Wij nodigen je uit om met ons mee te doen.

Suggesties en ideeen voor films, lezingen, interactieve spelen, Teams-dialogen, kunstuitingen, boeken, podcasts, youtube filmpjes?

Stuur ze naar Welkom@overacademie.nl wij  publiceren ze, zodat je in je eigen organisatie ideeen kunt realiseren.