Masterclass bedrijfsartsen en arbodiensten, dagelijks werk en de overgang.

Masterclass Dagelijks werk en de overgang door Peter Coffeng en Desiree van Cleef

Hoe faciliteer je vrouwen in de overgang, die werken?

Wat is het beleid hierin in organisaties? Wat weet je als professional zelf van de overgang?

Vragen die beantwoord worden in de masterclass.

Ja, ik meld me aan!

Meer informatie over de masterclass

Dagelijks doen meer dan 1,8 miljoen vrouwen in de overgang hun werk bij een werkgever. Tevens zien we in veel organisaties en bedrijven dat het verzuim in deze leeftijd hoog en langdurig is. Buitenlandse literatuur rapporteert een verlies van arbeidsproductiviteit door overgangsklachten van 17-25%. De hinder van overgangsklachten is mogelijk geassocieerd aan parameters voor cardiovasculaire aandoeningen.De menopauze is ook het kantelpunt voor het opsporen van risicofactoren voor chronische aandoeningen van de ouder wordende vrouw.

De bedrijfsarts kan een signaalfunctie hebben, psycho-educatie geven en adequaat verwijzen. Hormoontherapie is geïndiceerd en effectief bij ernstige vasomotore klachten. SSRI’s, SNRI’s, gabapentine, cognitieve en gedragstherapie zijn minder werkzame alternatieven.

Combinatie van een arbeidsomstandighedengesprek met een gezondheidscheck voor 45+ werkneemsters is te overwegen ten behoeve van duurzame inzetbaarheid.

Peter Coffeng
Sinds 1991 ben ik (parttime) bedrijfsarts. Vanuit mijn werk bij het Sport Medisch Adviescentrum kreeg ik een functie als bedrijfsarts (en leidinggevende) bij de GGD te Gouda. Vervolgens heb ik 24 jaar bij Arbo Unie gewerkt, waarnaast ik tot 2001 ook opleider bij TNO was. Sinds medio 2016 ben ik werkzaam bij Rienks Arbodienst, waar ik ook praktijkopleider ben. Hiernaast werk is als docent voor de NSPOH en als adviseur vanuit Edufit. In deze laatste rol ben ik betrokken geweest bij verschillende projecten, zoals het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts en ontwikkelen van 7 arbokennisdossiers. Sinds 2010 ben ik lid van de NVAB-autorisatiecommissie richtlijnen. Voor wat betreft de overgang en werk heb ik nascholingen georganiseerd en een artikel geschreven voor Arboprofessionals samen met Rena de Roos.

Desiree van Cleef
Ik ben Desirée van Cleef, verpleegkundig overgangsconsulent en arboverpleegkundige.Naast mijn werk als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg en het werk in mijn praktijk, geef ik wekelijks trainingen voor de Over!academie. Een onderneming die zich tot doel stelt vrouwen in en na de overgang bevlogen aan het werk te houden. Het delen van (wetenschappelijke) kennis blijkt noodzakelijk zodat vrouwen de eigen regie kunnen voeren in de periode van de overgang. Op basis van die kennis kunnen zij keuzes maken om vitaal door de overgang te gaan en gezonder ouder te worden. De overgang is een kantelpunt in het leven van vrouwen!

Ja, ik meld me aan!